Leysen Wood Trading wordt Bosq

B
osq is gegroeid uit Leysen Wood Trading, een bedrijf met ruim 50 jaar ervaring in de houtbusiness & trading. Maar er is de laatste jaren veel gewijzigd rond hout en houtbeleving. Materialenkennis, ambacht en metier staan centraal maar ook innovatie en anders omgaan met hout.

Er is een kentering gekomen in de manier waarop mensen naar hout kijken. Ze willen én appreciëren weer het échte hout. ‘Vroeger mocht er geen vlekje of haperingetje op het hout zitten.. Nu is de klant kritisch, maar hij wil het hele verhaal horen. Ook dat het foutje geen foutje is, maar typisch voor echt hout.’ Hout fascineert. Het is een waardevolle grondstof met unieke kwaliteiten, een levend materiaal dat door groei tot stand komt, al een heel leven kent vooraleer het tot een voorwerp wordt bewerkt: met een bijzondere tactiliteit, textuur en natuurlijke schoonheid.

Fineer is een dun laagje “echt” hout dat door grote snijmachines uit de mooiste bomen gesneden wordt. Deze technologie zorgt ervoor dat men het maximale rendement uit een boom kan halen. De meest milieuvriendelijke manier om met echt hout om te gaan!

Lokaal

J
arenlang werden de eikenbossen vanuit de Oekraïne naar hier verscheept. Eik werd een standaardproduct waarrond in België een complete industrie opgebouwd werd. We waren er blijkbaar van overtuigd dat onze bossen niet interessant konden zijn. Terwijl er hier ook bomen zijn.

Alleen werden die vroeger enkel in brandhout verzaagd. Er is beuk en populier, waar zo denigrerend over gedaan werd en wat in feite prachtig hout oplevert. Populier was vroeger kistjeshout. Beuk was het stokje van de frisco. Nu gaan we gelukkig anders om met de bronnen rondom ons. De bomen rond het museum van Tervuren bijvoorbeeld zullen worden gebruikt in de interieurtoepassingen van het nieuwe museum. Ook in de plantentuin van Meise wordt er anders omgegaan met het hout van de vele bomen.

Recuperatie

O
Mr. President het bureautje van Bulo voor de ondernemer van morgen. Bij het traditionele fineren blijft aan beide zijden van een stam 3 cm resthout over; Dit werd vroeger weggegooid. Het blad van OMP wordt lokaal gemaakt van deze restplanken: ecoafdruk van bijna nul. 100% slow design als een soort tegenhanger van de technologische rage.

Bricole de venise :de palen uit de lagune van Venetië. Iconische houten palen die al meer dan twintig jaar in het water zitten. ‘Vroeger gingen die allemaal de haard in. Nu weet men wel beter: je kan er prachtige bestemmingen voor bedenken. Die palen zijn pure eik, maar er zitten schelpen tussen. En die palen mogen wel rot zijn, maar ze vertellen een verhaal.

Fineline: vandaag bestaan er moderne machines om fineer te snijden. Het 7mm dikke resthout wordt afgeschaafd tot 4 mm en dit wordt als “latjes” tegen elkaar gekleefd tot een grote blok hout die dan dwars wordt gefineerd (“fine line”).

Grassen

B

amboe is een grassoort die heel snel hernieuwbaar is en daardoor heel duurzaam en veel ecologischer dan eender welk FSC-label. Ook palm is een grassoort en daardoor “non forest based”. Dank zij de consistente diepbruine kleur en structuur leent het zich uitstekend voor tal van interieurtoepassingen. In 2011 won het de Interzum Award Intelligent Material & Design.