MdSt x Bosq = Vibe Veneer

Home / MdSt x Bosq = Vibe Veneer
Back to News

De vraag

De 8ste Triënnale Vormgeving (19/11/’16 – 05/03/’17 in het Designmuseum Gent) georganiseerd door Design Vlaanderen, toont producten/concepten die het resultaat zijn van een samenwerking tussen een ambachtelijk ontwerper en een industrieel producent. Een heel interessant uitgangspunt dat op het eerste zicht moeilijk uitvoerbaar is. Maar wanneer een fris idee en doorgedreven knowhow elkaar echt vinden … .

De samenwerking

Het ontwerperscollectief MdSt, bestaande uit galerijhouder/curator/beeldend kunstenaar Tania De Bruycker en typograaf/plastisch kunstenaar Erwin Clauws, bedacht en maakte het ontwerp voor “Vibe Veneer” en stelde dit voor aan houtverwerkend bedrijf Bosq. Als producent van serie- en maatwerk in fineerhout voor meubelbedrijf Bulo en voor eigen projecten is Bosq de uitgelezen partner om Vibe Veneer te produceren.

Het product

MdSt ontwikkelde voor Bosq een halffabrikaat met toepassingsmogelijkheden in de meubelindustrie, de bevloering en de architecturale wand- en plafondbekleding. Dat bestaat uit een grafische print op een gefineerde plaat waarbij de print gaat communiceren met het onderliggende hout. Vandaar ook de naam “Vibe Veneer”: door de combinatie van de print en het hout ontwikkelt er zich een beweeglijke tekening die, afhankelijk van het standpunt van de beschouwer, zachte houtnerven laat zien of de geprinte tekening. Het dynamische effect van laat zich goed integreren in ultramoderne architectuur en haar omgeving.

Tania De Bruycker

De toepassing

Vibe Veneer kan toegepast worden in grote publieke ruimtes waar het de wijdte zal benadrukken of, mits een juiste compositie, ze zal laten opleven om eentonigheid te vermijden. Ook heel geschikt voor kantoorruimtes, ziekenhuizen, sportcentra, horeca en andere waar er ontelbare variatiemogelijkheden voor haar klaar liggen. Zo is de mogelijkheid van de printplaat om als signaalfunctie te gaan fungeren door een kleurwijziging in de print te gaan invoeren maar één van de talloze toepassingsvarianten. Daarnaast is de plaat ook geschikt voor kleine ruimtes omdat ze door haar zachte egaliteit deze ruimte optisch groter zal maken en dit zowel voor de meubel- de vloer- en de wand- of plafondtoepassingen.

Verantwoord houtverbruik

Een belangrijke toevoeging dat deze decoratieve fineerplaten bieden: ze kunnen een belangrijk alternatief vormen voor exotische houtsoorten die steeds zeldzamer worden en ook steeds moeilijker te verantwoorden zijn in gebruik. De juiste plastische benadering laat toe inheemse houtsoorten -die tegen de klimaatwisseling bestemd zijn- te gebruiken of “minderwaardige” houtsoorten (met valere en minder uitgesproken natuurlijke tekening) op te waarderen tot een hedendaagse ‘nouveau chic’. Dit is een niet te verwaarlozen aspect in een wereld waar verantwoord houtverbruik enorm belangrijk is.

www.MdSt.be