Bosq is de exclusieve fabrikant van Bulo voor al het serie- en maatwerk in fineerhout, maar ontwikkelt zelf ook eigen projecten. Bosq is gegroeid uit LEYSEN WOOD TRADING en VAN VAEK Meubelen, bedrijven met ruim 50 jaar ervaring in de houtbranche.

Echt hout

D
e laatste jaren staan houtbeleving, materialenkennis en het ambacht terug centraal. Door innovatie en een andere benadering van hout is er terug erkenning voor het metier.

We kijken anders naar hout, echt hout wordt terug geapprecieerd! Klanten zijn kritisch, maar willen het hele verhaal horen. Men is benieuwd naar de afkomst, de groeiwijze en mogelijke toepassingen.

Hout fascineert

Hout en fineer zijn waardevolle grondstoffen met unieke kwaliteiten en een natuurlijke schoonheid. Het is een levend materiaal dat door groei tot stand komt en kent al een heel lang leven vooraleer het tot een voorwerp wordt bewerkt.

unieke houtverhalen

Lokaal

A

 l jarenlang wordt onder andere eikenhout vanuit Oost-Europa en Noord-Amerika naar België geïmporteerd voor verwerking. Eik is een standaardproduct geworden waarrond hier een hele industrie werd opgebouwd. Wij waren er blijkbaar van overtuigd dat onze bossen niet interessant konden zijn. Integendeel!

Wij verwerken en promoten het gebruik van bijvoorbeeld inlandse beuk en populier, met prachtige resultaten.

fineer

F
ineer is een dun laagje ‘echt’ hout dat door snijmachines uit de mooiste bomen gesneden wordt. Deze technologie zorgt ervoor dat men het maximale rendement uit een boomstam kan halen.

De meest milieuvriendelijke manier om met echt hout om te gaan!

Ambacht

V
ele eigenschappen van hout ontstaan tijdens de groei, maar ook na het hakken blijft hout onderhevig aan behandeling en verwerking. Bij Bosq kennen we niet enkel de technische eigenschappen van het hout, we beheersen ook de technieken om het individuele hout te verwerken tot een afgewerkt product en kleurverschillen en typische houtproblemen worden aangepakt met natuurlijke oplossingen.

Het ‘roken’ van hout is de toevoeging van ammoniak en geeft een chemische reactie van de zuren in de boom waardoor deze op natuurlijke wijze verkleurt tot diepdonker.

Verzilveren is het ‘kleuren’ van fineer door middel van de inkt afkomstig uit de galappels van de galwesp. Dit geeft een natuurlijke oudgrijze tint.

Recuperatiehout

O
Mr. President: het bureautje van Bulo voor de ondernemer van morgen. In België gemaakt uit eiken fineerrestplanken, zeg maar de planken van de boom die niet tot fineer kunnen gesneden worden.

Ecologische voetafdruk van bijna nul! 100% slow design als een soort tegenhanger van de technologische rage.

Bricoles de Venise: meerpalen uit de lagune in Venetië. Als Werelderfgoed beschermd, moeten deze eiken palen vervangen worden door exacte kopies, maar deze door watererosie en tijd aangevreten stammen vertellen ons een fantastisch recuperatieverhaal.

Verwerkt tot massieve planken en fineer leeft dit verhaal door in een interieur.

Fineline: resten van massief hout in blok gezaagd. De moderne fineersnijmachines laten toe dat er slechts 7mm hout overblijft na het snijden. Dit resthout wordt geschaafd tot 4mm en tegen mekaar geperst tot een blok hout die dan van bovenaf gezaagd wordt op 2mm dikte.

Grassen: palm en bamboe, grassoorten die heel snel hernieuwbaar zijn en daardoor heel duurzaam en ecologisch.

Het ‘non forest based’ black palm leent zich dankzij zijn diepdonkere kleur en structuur uitstekend voor tal van exclusieve interieurtoepassingen en won de Interzum Award Intelligent Material & Design in 2011.

Zin in maatwerk

De samenwerking met architecten, interieurarchitecten, ontwerpers en vormgevers heeft een grotere opwaardering van de grondstoffen teweeg gebracht en zodoende bij bouwheren ook de zin in maatwerk.

Met onze vakkennis spelen we daar graag op in.